sâmbătă, 16 octombrie 2010

Reabilitare termica prin credit? Afla aici care sunt conditiile.

Statul vine in ajutorul celor care vor sa-si reabiliteze termic locuintele. Asociatiile de bloc care doresc sa-si reabiliteze termic cladirile si, care nu au reusit inca sa fie inclusi pe lista primariei sector 4, o vor putea face prin credit bancar.

Astfel, de la 1 iulie a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta privind conditiile de reabilitare termica cu ajutorul creditelor cu garantie si dobanda subventionata de la stat.

“Masura vine sa incurajeze proprietarii de locuinte sa investeasca in confortul caselor in care locuiesc. Este important de mentionat ca, in urma reabilitarii termice, va creste performanta energetica a cladirilor si in consecinta se vor reduce cheltuielile de intretinere. Acest lucru vine in sprijinul tuturor romanilor si putem afirma cu certitudine ca este o masura extreme de importanta si binevenita de protective sociala prin reducerea cheltuielilor cu intretinerea locuintelor. Nu in ultimul rand, se realizeaza si refacerea fatadei blocurilor, eliminand riscurile pe care le presupun fatadele deteriorate.”, a declarat Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Noutatile aduse de ordonanta in vigoare sunt:

- credit bancar garantat 90% de stat. Restul de 10% poate veni de la locatari sau de la primarie. Practic daca asociatia de locatari nu plateste creditul, bancile se duc si executa statul.

- dobanda este platita direct de stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

- autorizatiile de constructie se dau in regim de urgenta, fara taxe.

Prevederile ordonantei de urgent sunt aplicabile beneficiarilor cladirilor de locuit construite si receptionate pana la sfarsitul anului 2000.

Lucrarile de interventie prinvind reabilitarea termica ce pot fi finantate cuprind:

- reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente

- repararea, dupa caz, inlocuirea/achizitionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scara, respective a cetralei termice aferente locuintei unifamiliale, precum ai a instalatiilor aferente acesteia

- introducerea, dupa caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea partial/totala a energiei pentru apa calda de consum, iluminat si/sau incalzire.

Decizia de reabilitare termica a cladirilor de locuit se va lua cu minimum 90% din membrii asociatiei de proprietari.

Creditele vor fi acordate de catre C.E.C. Bank si BCR. Perioada de rambursare a creditelor bancare este de maximum 5 ani.

Costul lucrarilor se stabileste in functie de suprafata fiecarui apartament. Costul estimate de catre minister este de 54 euro/m2. Ceea ce este important este ca, fiecare asociatie de proprietari in parte va organiza licitatia si va putea decide cu cine sa faca lucrarile si ce solutie tehnica sa se foloseasca.

S-a dat startul la depunerea cererilor pentru ajutor de incalzire


Începând cu data de 14 octombrie a.c. cetățenii Sectorului 4 pot depune cererile de acordare a subvenţiilor de încălzire a locuinţei, aferente perioadei 1 noiembrie 2010 – 31 martie 2011 la Centrul „Sfântul Spiridon” (Aleea Ciceu nr.12 ),de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00.
În conformitate cu O.U.G. nr. 5/2003, de aceste ajutoare beneficiază numai persoanele cu un venit sub 615 lei pe membrul de familie.

Beneficiarii trebuie să anexeze la cerere şi copii ale următoarelor documente:

  • cerere şi declaraţie pe propria răspundere (se ridică de la sediul D.G.A.S.P.C. Sector 4 sau de la Centrul RADET Sector 4)
  • copie după ultima factură DISTRIGAZ
  • persoanele care nu au domiciliul pe raza Sectorului 4 vor solicita o negaţie (adeverinţă din care să reiasă că nu beneficiază de ajutor de încălzire) de la Primăria Sectorului 4
  • copii după actele de identitate ale membrilor familiei
  • adeverinţe de salariu, eliberate de angajator, pentru a dovedi veniturile realizate de membrii familiei
  • copii după certificatele de naştere ale copiilor sub 14 ani
  • talon de pensie, şomaj ( după caz).